Budeme potrebovať:
Názov tejto milánskej špeciality – teľacieho kolienka s kosťou sad á preložiť ako “kosť s dierou”. Tradičná varianta “alla gremolata” sa pripravuje bez rajčín s cesnakom a citrónovou kôrou. Výborne sa hodí k milánskemu šafránovému rizotu, a preto Vám dnes prinášame tento výnimočný recept.
Suroviny na 4 porcie:
Na gremolatu:
Na mäso:
Postup na Gremolatu:
- Cesnak olúp, rozkroj po dĺžke, vyber klíček a vyhoď ho. Cesnak najemno nakrájaj.
- Z toastového chleba odkroj kôrku, rozdrob ho a nasucho opeč na rozpálenej panvici dozlata. Daj do misky.
- Pridaj nastrúhanú kôru z citrónu a pomaranča, cesnak a najemno nasekaný petržlen.
- Osol, okoreň a premiešaj.
Postup na mäso:
- Trúbu rozohrej na 160˚C.
- Priprav bouquet garni – z póru odkroj zelenú časť listu dĺžky 10cm a umy ju pod studenou vodou. Do listu zabaľ bobkový list, tymián a stonku petržlena. Pevne previaž kuchynským špagátom.
- Zeleninu očisti a nakrájaj na kocky 0,5x0,5x0,5cm.
- Cibuľu a cesnak olúp a nakrájaj najemno.
- Mäso z oboch strán osoľ a okoreň a na niekoľkých miestach narež blanu po obvode.
- Mäso zľahka popráš hladkou múkou z oboch strán a zvyšnú múku oklep.
- V kastróle na vyššom stupni nechaj rozpáliť 30ml oleja a mäso na ňom z oboch strán opeč dozlatista. Z každej strany cca 1,5 minúty. Behom pečenia s mäsom nehým a nesnaž sa ho odtrhnúť od kastrola. Daj stranou.
- Pridaj zvyšný olej a nechaj na ňom speniť cibuľu.
- Stiahni oheň na polovicu a pridaj nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen a restuj za občasného miešania 10 minút do zlatohneda.
- Pridaj rajčinový pretalk, zarestuj ho 1 minútu, pridaj cesnak a ½ minúty miešaj.
- Pridaj bouquet garni a víno, ktoré var 3 minúty potom, čo sa začne variť.
- Pridaj opečené mäso, prilej vývar, priveď k varu a prikry pokrievkou
- Vlož do rozohriatej rúry na 30 minút.
- Potom daj dole pokrievku a nechaj v trúbe ďalších 30 minút.
- Kastról vyber z trúby, hotové mäso vyber, daj stranou, a šťavu zvar na strednom ohni do konzistencie omáčky.
- Omáčku preceď a zeleninu v sítku len veľmi ľahko vymačkaj. Mäso vlož zpäť do omáčky a prehrej.
- Mäso na tanieri posyp gremolatou.
TIP:
Bouqet garni je zväzok korenia či bylín, ktorý predá pokrmu chuť a vôňu. Potom ho môžete jednoducho vyhodiť bez toho, aby ste v jedle museli loviť jednotlivé suroviny.
Narezané mäso po obvode sa behom pečenia nebude krútiť.
Podávajte s milánskym rizotom.
Poďme na to:
Milánske risotto
Slávne milánské šafránové risotto, ktoré patrí medzi poklady talianskej gastronómie.
4 porcie
Suroviny:
Postup:
- Vývar zahrej tak, aby bol horúci.
- Šalotku olúp a najemno nakrájaj.
- Špik nakrájaj na kocky. Maslo daj vychladiť, nakrájaj na malé kocky a daj späť do chladničky.
- Na strednom ohni rozpal olivový olej.
- Pridaj špik a šalotku, ktorú nechaj krátko speniť.
- Stiahni oheň na tretinu výkonu, pridaj ryžu za občasného miešania ju na miernom ohni nechaj zasklovatieť, približne 8 minút.
- Behom miešania ryžu stieraj zo stein panvice.
- Prilej naraz víno, zamiešaj a nechaj ho z panvice celkom odvariť.
- Pridaj šafrán a prilej časť horúceho vývaru.
- Za častého miešania nechaj vývar takmer vyvariť.
- Potom po častiach prilievaj vývar, ktorý vždy nechaj takmer vyvariť. Miešaj.
- Takto pokračuj, pokým nie je ryža uvarená al dente.
- Prilej toľko vývaru, aby boli zrnká ryže do jednej tretiny ponorené.
- Stiahni panvicu z ohňa, vmiešaj parmezán a po častiach vmiešaj kocky masla.
- Osoľ podľa chuti.
- Risotto nechaj 1 minútu odpočívať a znovu zamiešať. Podávaj ihneď.
TIP:
V prípade, ak bude príliš husté a suché, prilejte trochu vývaru a dôkladne zamiešajte.
Na rozdiel od iných rizot, ktoré sú suché, pravé talianske rizoto musí mať krémovú konzistenciu. Tu dodá vývar a maslo. Originál sa používa ryža Carnaroli alebo Vialone Nano.
Akonáhle začnete pridávať syr a maslo, nesmiete pokrm ďalej variť. Vyvarili by ste zostávajúcu tekutinu v krémovú emulziu.
Milánske risotto sa konzumuje samotné, ako jeden z chodov, alebo s teľacím Osso buco.
Po takomto nie úplne najjednoduchšom recepte si samozrejme kuchár zaslúži kvalitné víno
Nezabudnite preto na skutočnú kvalitu, na ktorú sa môžete kedykoľvek spoľahnúť.
Dobrú chuť a na zdravie priatelia ❤️🥂