Potrebujeme:
- Pastificio Di Martino - Paccheri (na jednu vrstvu plechu/zapekacej misy, množstvo podľa toho, na aký veľký priestor ich ukladáme, aby boli pekne vedľa seba)
- talianska klobása salsiccia
- bazalka
- soľ, korenie
- 1 mozzarella bufala
- nastrúhaný parmezán
- Frantoio Muraglia Olivový olej
- Galantino - Olivový olej s príchuťou chilli
na rajčinovú omáčku:
- 300 g rajčinový pretlak passata / passara zo žltých rajčín
- bazalka
- 1 cesnak
- med
- soľ
- korenie
na bešamelovú omáčku:
- 30g maslo
- 30g hladká múka
- ½ l mlieko
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
Nezabudnite na víno pre kuchára ☝️🥂☝️
Ideálnym spoločníkom v tejto kombinácii je jemné, šťavnaté, ovocné - skrátka zvodné červené víno Quercus Merlot. Toto skvostné víno sa vhodne kombinuje s pikantnými mäsovými jedlami ako ražničí, čevapčiči alebo aj pizza 🧡🥂
- Predvaríme si paccheri, aby trochu zmäkli (približne na 7 minút)
- Medzitým si môžeme urobiť rajčinovú omáčku:
do hlbokej panvice nalejeme rajčinový pretlak* a na nízkom ohni miešame, zatiaľ čo dochucujeme soľou, korením a medom. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku a na koniec si nasekáme listy bazalky, ktoré do omáčky hodíme tiež.
*pre ľudí s histamínovou intoleranciou sa ako náhrada hodí passata zo žltých rajčín
- Keď sú paccheri predvarené a vychladnuté, môžeme ich naplniť salsicciou*, ktorú si v rukách rozdrobíme. Takto naplnené kúsky necháme zatiaľ tak a môžeme sa pustiť na bešamel.
*pre ľudí s histamínovou intoleranciou sa hodí ako náhrada čerstvé mleté ochutené mäso
- Bešamelová omáčka vzniká zmiešaním mlieka, masla a hladkej múky. Najskôr je treba urobiť si zásmažku (miešame kým sa maslo a múka nespoja dokopy). Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko a povaríme pár minút. Na dochutenie pridáme soľ, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok pre dobrú vôňu.
- Predhrejeme si rúru na 190 stupňov
- Do zapekacej misy vylejeme rajčinovú omáčku, ktorá bude tvoriť prvú vrstvu “lasagní”.
- Na rajčinovú omáčku poukladáme vedľa seba po ležiačky cestoviny.
- Cestoviny zalejeme bešamelovou omáčkou, ktorá tvorí “tretiu vrstvu”.
- Na vrch už len poukladáme mozzarellu buffalu nakrájanú na tenké plátky a môžeme zapekať.
- Pečieme približne 30 minút, respektíve dokým sa nevytvorí “kôrka”.
- Následne po vychladnutí dozdobíme nastrúhaným parmezánom. Podľa chuti môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom alebo olejom s príchuťou chilli a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť a na zdravie priatelia 🧡🥂